Startuj z namiNapisz do nasDodaj do ulubionych
   
 
Pamiętnik Hermiony

„Dla każdego- coś dobrego”! - czyli Hermiona gotuje...

To będzie moje dzisiejsze motto. Założę się, że masz w sobie coś z łakomczucha. Postanowiłam umilić Ci czas i przygotowałam kilka prostych przepisów na przekąski podczas nauki :-).

ZAPIEKANKA po mugolsku
Przepis: 1 bułka ciabatka, ser, szynka, pomidor, pieczarki, ketchup, masło
Wykonanie: Ciabatę rozkrój na pół i posmaruj masłem. Następnie na jedną cząstkę bułki połóż szynkę, pomidora, pieczarki i ser. Całość przykryj drugą częścią bułki. Następnie „kanapkę” wstaw do mikrofali lub do piecyka. Gdy ser będzie się już rozpływał, zapiekanka będzie gotowa. Wyjmij ją na talerz i posmaruj ketchupem. Poczekaj aż trochę wystygnie, żeby się nie oparzyć! Smacznego!




SAŁATKA szopska ( kuchnia bułgarska- wynalazek Wiktora)
Przepis: 4 duże (lub 6 małych) pomidory,1 mała cebula, 1 długi ogórek,4 - 5 surowych papryk,4 łyżki oleju,1 łyżka octu,2 szklanki startego sera feta,4 ostre papryczki,1 łyżka listków natki pietruszki, sól
Wykonanie: Pokrój pomidory i obranego ogórka w kostkę do miseczki. Dodaj papryki (oczyszczone z ogonków i nasionek oraz pokrojone w cienkie plasterki) i cebulę drobno pokrojoną. Posól, wymieszaj wszystko i skrop olejem i octem. Jedną porcję posyp startym serem feta i wbij po jednej ostrej papryczce , udekoruj natką pietruszki.

PLACEK amerykański
Przepis: 4 jajka, szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki oliwy, szklanka siekanych orzechów, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, 5 jabłek
Wykonanie: Ubij jajka z cukrem, następnie dodaj oliwę, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsyp orzechy i włóż obrane i pokrojone w plastry jabłka. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Placek trzeba piec 1 godzinę. Uważaj, żeby go nie spalić!



CIASTECZKA owsiane
Przepis : „Środek” 6 szklanek płatków owsianych, 1/2 szklanki mąki, 2/3 szklanki nasion sezamu, 1/2 szklanki wiórków kokosowych – DOBRZE WYMIESZAJ!„Mikstura”: 3/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki. wody. Dobrze zmiksuj i dodaj 1/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki. miodu, 1 łyżeczkę soli
Wykonanie: Miksturę dodaj do suchych składników, jeszcze raz dobrze wymieszaj. Uformuj ciasteczka grubości ok. 1 cm dowolnego kształtu, wyłuż na blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Ciasteczka powinny piec się przez ok. 20 min. w temperaturze 200C. Jeśli to ułatwi sprawę, poproś o pomoc swoją kochaną babcię!

A teraz trzeba się czegoś napić!

ORZEŹWIAJĄCY napój
Przepis: 2 plasterki ananasa z puszki, 1/2 szklanki soku ananasowego, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, kilka kostek lodu, plasterek limonki, wisienka koktajlowa, kilka listów melisy Wykonanie : Pokrój ananasa, razem z lodem wrzuć do szklanki. Zalej śmietanką i sokiem. Udekoruj limonką, wisienką i melisą.


NAPÓJ miętowo-owocowy
Przepis na 2 porcje: 1 i 1/2 cytryny, 2 łyżki zmiażdżonych liści świeżej mięty, 1 i 1/2 łyżki cukru, 500 ml wrzącej wody, 100 ml zimnej gazowanej wody mineralnej, kostki lodu, kilka gałązek mięty, czerwone lub białe porzeczki, plasterki ogórka, truskawki, maliny
Wykonanie: Cytrynę pokrój w plasterki i włóż do dzbanka z miętą i cukrem. Zalej to wrzątkiem, odstaw na 2h. Włóż do wąskich szklanek kilka owoców, gałązki mięty, kostki lodu, wlej schłodzony napój i wodę mineralną.


Jeśli znasz ciekawy przepis na magiczne danie to możesz go wpisać poniżej!


...:::Nateczka:::...

Rozdzki czarodzieja:
-4 paluszki Francuskie
-czekolada
Sposob przyrzadzenia:
Roztopic czekolade w garnku. Umoczyc w tym pauluszki i gotowe:):):D:D


lapa

aaa


harry potter

Piwo kremowe

- woda sodowa
- masło
- ¶mietanka
- toffi (chipsy b±dĄ polewa)

Przygotowanie:
Wlej wodę sodow± do szklanki, a masło i toffi do małej miski. Włóż miskę do mikrofalówki i rozpu¶ć składniki (można wykorzystać też rondelek do podgrzania). Teraz podgrzej wodę – ale tylko troszkę (ma być ciepła). Dolej do wody rozpuszczane masło i tofii oraz wlej ¶mietankę (jak t± do kawy). Wymieszaj wszystko i pij J


harry poter

Żelki-fasolki Bertiego Botta

Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 torebki żelatyny,
- sok z jednej cytryny i otarta z niej skórka,
- sok z wi¶ni,
- galaretka agrestowa,
- 1/2 szklanki cukru pudru.

Przygotowanie:
Wysmaruj 3 salaterki masłem. W garnku zamieszaj wodę z 1/2 szklanki cukru i gotuj bez przerwy mieszaj±c, aż zacznie wrzeć. W miseczce rozpu¶ć żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5 minut. Potem wlej żelatynę do garnka i gotuj przez ok. 15 minut stale mieszaj±c. Podziel syrop na 3 czę¶ci. Do jednej z nich dodaj sok z cytryny ze skórk±, do drugiej sok z wi¶ni, a do trzeciej Np. łyżeczkę proszku zielonej galaretki agrestowej lub 2 łyżki mleka. Każd± miarkę syropu gotuj oddzielnie przez 5 minut, a potem przelej do wysmarowanej masłem miseczki. Odstaw na 3 godziny, by masa stwardniała. Zawarto¶ć każdej miseczki pokrój nożem w małe, krótkie słupki i obtocz je w cukrze pudrze. Żelki-fasolki można przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez 2 tygodni


Cycu¶

KOCIOŁKOWE PIEGUSKI

Składniki:

Ciasto kruche :
m±ka
jaja
margaryna lub masło
cukier

farsz :
galaretka (dowolny smak)

masa :

budyń ¶mietankowy lub waniliowy

przygotowanie:

Zrobić ciasto i uformować je w kształcie kociołka, do ¶rodka włożyć galaretkę następnie zakryć galaretkę ciastem, które daje się na przykrywę ciastko górne wgnie¶ć troszkę do ¶rodka, następnie daj tam budyń w t± dziurkę i zakryć jeszcze raz ciastem. Włożyć do piekarnika, gdy się upiecze wyci±gn±ć i poczekać, aż wystygnie i SMACZNEGO :D !!!


mermaimd

Różdzki likrowe

Paluszki,likier
WYKONANIE:Przedzióraw paluszki z jednej strony tak żeby było dno nalej likier odetnij od innego paluszka zatyczkę I GOTOWE!
smacznego


Hermi

Fajne przepisy:)


Hermi

Dwa niki mam


harry potter

Eliksir u¶miechu

- dojrzały banan
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżkę cukru - 1/2 l mleka
- 2 łyżki lodów waniliowych.

Przygotowanie:
Obierz banana, pokrój go w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Mikserem wymieszaj banany z mlekiem. Na spód każdego pucharka włóż łyżkę lodów i zalej bananowym mleczkiem


harry potter

Czekoladowe żaby

- torebka chipsów czekoladowych lub duża tabliczka czekolady (w kawałkach)
- 1 łyżeczka startej czekolady
- foremki (najlepiej w kształcie żab ;)
- małe cukierki

Przygotowanie:
Rozpu¶ć czekoladę w mikrofali b±dĄ w rondlu. Odłóż 1 łyżeczkę (któr± dokładnie przecieramy). Wlej do foremek i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Wyłóż żaby z foremek i za pomoc± odłożonej czekolady przytwierdĄ im cukierkowe oczy.


harry potter

Sok dyniowy

- 2 szklanki pokrojonej w kosteczki dyni
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 szklanki soku ananasowego

Przygotowanie:
Wrzuć wszystko do miseczki i zmiksuj. Podawaj z lodem.


harry potter

Ekspress do Hogwartu

- 3/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka m±ki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka i tyle samo wody

Przygotowanie:
Utrzyj mikserem cukier z margaryn± i stopniowo podczas ucierania dodawaj jajka. W drugiej misce wymieszaj m±kę, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i poł±cz z mas± ma¶lan±. Dodaj wodę i mleko i ubijaj przez chwilę mikserem. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez godzinę. Gdy ciasto wystygnie, wytnij z niego nożem niewielkie prostok±ty- wagoniki i lokomotywę z kominem. Z pokrojonych w kwadraciki krówek zrób okna, a koła poci±gu z pudrowych pastylek lub żelków.


Molly Weasley

kociołkowe pieguski

-100g m±ki tortowej
-50g m±ki razowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-75g pokrojonych suszonych moreli
-110ml mleka
-50g stopionego masła
-1 duże jajko
-2 łyżeczki soku z cytryny
-75g drobnego cukru
-dobrze natłuszczone foremki

przygotowanie:
m±kę tortow±, razow±, proszek do pieczenia i morele wsyp do miski, dokładnie wymieszaj. Mleko, jajko, sok z cytryny i cukier ubij razem w osobnym naczyniu. połowę ubitej masy dodaj do m±ki i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto nałóż do foremek. Piecz ok. 20 - 25 minut na złotobr±zowy kolor.
I gotowe. ZyczE smacznego!!!


Cho Chang

KARALUSZKI

- opakowanie chipsów czekoladowych
- 1 łyżka czekolady
- 1 łyżka rodzynek
- 2 szklanki cienkich precelków dzielonych na pół
Przygotowanie:
Rozpu¶ć czekoladę i kładĽ łyżk± na pergaminie aż do wystygnięcia. Za pomoc± pozostałej czekolady przytwierdzić rodzynki i precelki. Pozostawić do stwardnienia.


sir

fajnie!


konisia

Spahgetti-
potrzebne będ±:
-makaron rurki pene
-sos słodko-kwa¶ny w słoiczku
-ser [parmezan, ale może być też inny]
-kiełbasa toruńska
sposób przyż±dzania:
-Nastaw wodę na makaron, dosyp 2 łyżki soli, poczekaj aż się zagotuje i wsyp makaron. Powinien gotować się10 minut do zmiękczenia. Teraz potrzyj ser, pokrój i usmaż kiełbasę ,a gdy będzie usmażona, polej j± sosem z słoika i zaczekaj aż sos będzie ciepły. OdcedĽ i wyłóż makaron na talerz, posyp serem i wlej sos z kiełbas±.Udekoruj pietruszk±.
UWAGA - danie jest ciężkostrawne i trzeba je popić kubkiem gor±cej herbaty.Smacznego.


TokioHotelówka

Lody truskawkowe.
-¶wierze trusawki(mog± by mrożone)
-mleko
-kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:Truskawki umyc,osusyc wyj±c tzw.ogonki
włorzyc do miski dodac mleko,kostki lodu i zmiksowac mikserem włożyc do zamrażalnikana ok.90 minut.Wyj±c
nałorzyc gałk± do lodów i gotowe.Smacznego!


Albus Dumbledore

Eliksir tojadowy.
-Cytryna
-woda
-barwnik spożywczy(najlepiej naturalny i zielony)
-oranżada( bezkolorowa, krystaliczna ze względu na barwnik)
-(dla dziwaków miód :])
-dla tych co lubi± cukier trzcinowy, ale może być i zwykły z buraka cukrowego
Ilo¶ć składników zależy od gustu!

Sposób przygotowania:
Zagrzać wrz±tek, ale nie zdejmować z grzejnika.
Wlać trochę barwnika by nabrało koloru, ale nie za dużo bo straci smak. 20 kropel z ¶wieżej cytryny.Dodać cukier( trzcinowego mniej niż w przypadku zwykłego bo trzcinowy jest słodszy).
Następnie włóż do zamrażarki na 30 minut.(WODA CAŁY CZAS MIAŁA BYĆ WRZˇCA!).Po zamrożeniu wyci±gnij, wlej troszkę do szklanki i uzupełnij oranżad±.Smacznego wilkołaku!!!


kluska97

My¶lę że hermiona jest dobra pod każdy względem bo próbowałam jeden przepisdodały psiapsióły.


krum

fajne fhfhgf

1 2 3 4 »


Dodaj własną notkę:
Nick: E-mail lub strona www:  

| Script by Alex

 





  
Kolonie Harry Potter:
Kolonie Travelkids
  
Konkursy-archiwum

  

ŻONGLER
KSIĘGA HOGWARTU

Nasza strona JK Rowling
Nowości na stronie JKR!

Związek Krytyków ...!
Pamiętnik Miesiąca!
Konkurs ZKP

PAMIĘTNIKI : KANON


Albus Severus Potter
Nowa Księga Huncwotów
Lily i James Potter
Nowa Księga Huncwotów
Pamiętnik W. Kruma!
Pamiętnik R. Lupina!
Pamiętnik N. Tonks!
Elizabeth Rosemond

Pamiętnik Bellatrix Black
Pamiętnik Freda i Georga
Pamiętnik Hannah Abbott
Pamiętnik Harrego!
James Potter Junior!
Pamiętnik Lily Potter!
Pamiętnik Voldemorta
Pamiętnik Malfoy'a!
Lucius Malfoy
Pamiętnik Luny!
Pamiętnik Padmy Patil
Pamiętnik Petunii Ewans!
Pamiętnik Hagrida!
Pamiętnik Romildy Vane
Syriusz Black'a!
Pamiętnik Toma Riddle'a
Pamiętnik Lavender

PAMIĘTNIKI : FIKCJA

Aurora Silverstone
Mary Ann Lupin!
Elizabeth Lastrange
Nowa Julia Darkness!

Joanne Carter (Black)
Pamiętnik Laury Diggory
Pamiętnik Marty Pears
Madeleine Halliwell
Roxanne Weasley
Pamiętnik Wiktorii Fynn
Pamiętnik Dorcas Burska
Natasha Potter
Pamiętnik Jasminy!

INKUBATOR
Alicja Spinnet!
Pamiętnik J. Pottera
Cedrik Diggory
Pamiętnik Sarah Potter
Valerie & Charlotte
Pamiętnik Leiry Sanford
Neville Longbottom
Pamiętnik Fleur
Pamiętnik Cho
Pamiętnik Rona!

Pamiętniki do przejęcia

Pamiętniki archiwalne

  

CIEKAWE DZIAŁY
(Niektóre do przejęcia!)
>>Księgi Magii<<
Bestiarium HP!
Biografie HP!
Madame Malkin
W.E.S.Z.
Wmigurok
OPCM
Artykuły o HP
Chatka Hagrida!
Plotki z kuchni Hogwartu
Lekcje transmutacji
Lekcje: eliksiry
Kącik Cedrica
Nasze Gadżety
Poznaj sw�j HOROSKOP!
Zakon Feniksa


  
Co sądzisz o o zakończeniu sagi?
Rewelacyjne, jestem zachwycony/a!
Dobre, ale bez zachwytu
Średnie, mogłoby być lepsze
Kiepskie, bez wyrazu
Beznadziejne- nie dało się czytać!
  

 
© General Informatics - Wszystkie prawa zastrzeżone
linki